Skip to main content
Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική

Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική

Ολιστική Οδοντιατρική


Η στοματική κοιλότητα καθορίζει σε πολλές περιπτώσεις την υγεία του ατόμου, ενώ από τον έλεγχο του στόματος ο οδοντίατρος μπορεί να εκτιμήσει τη συνολική εικόνα του οργανισμού αλλά και τον τρόπο ζωής του ασθενούς.

Οι διατροφικές προτιμήσεις, οι καθημερινές συνήθειες, όπως το βούρτσισμα και η περιποίηση των δοντιών και των ούλων, το κάπνισμα, τα επίπεδα του στρες, η ποιότητα του ύπνου, οι ορμονικές διαταραχές, τα αυτοάνοσα νοσήματα, αποτυπώνονται στο στόμα, που αποτελεί καθρέπτη της υγείας μας.

Σε αυτή τη διαπίστωση στηρίζεται και η ολιστική οδοντιατρική, στην ολιστική προσέγγιση του ατόμου και όχι μόνο στη διάγνωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας. Ο οδοντίατρος που προσεγγίζει ολιστικά τον ασθενή, φροντίζει για τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μαζί με την καλή υγεία του στόματος. Ο οδοντίατρος που εφαρμόζει τις αρχές της ολιστικής οδοντιατρικής, ενδιαφέρεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα του στόματος που δεν θα διαταράξουν ή θα διακυβεύσουν τη συνολική υγεία του ατόμου. Για αυτό εστιάζει στα υλικά. Δεν χρησιμοποιεί υλικά αποκατάστασης που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον οργανισμό ή που υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι τοξικά.

Η ομοιοπαθητική οδοντιατρική αποτελεί μία επιστημονικώς αποδεκτή προσέγγιση της οδοντιατρικής και εντάσσεται στον ευρύτερο κλάδο της ολιστικής οδοντιατρικής.

Η ομοιοπαθητική οδοντιατρική συνδυάζει την οδοντιατρική και την ομοιοπαθητική, χωρίς να ακυρώνει η μία την άλλη. Το αντίθετο μάλιστα, κάνει χρήση των δύο επιστημονικών πεδίων για να διατηρήσει ή να επαναφέρει την καλή στοματική υγεία αντιμετωπίζοντας τον ασθενή ως ένα σύνολο που ισορροπεί σωματικά, συναισθηματικά και ψυχοδιανοητικά.

Οι δύο αιώνες πρακτικής εφαρμογής της ομοιοπαθητικής έχουν δώσει σαφείς αποδείξεις της αποτελεσματικότητάς της και την έχουν εντάξει στις αποδεκτές εναλλακτικές θεραπείες και προσεγγίσεις.

Τα οφέλη της Ομοιοπαθητικής Οδοντιατρικής

  • Στην ασφάλεια της θεραπευτικής αντιμετώπισης, χωρίς παρενέργειες, τοξικές επιδράσεις ή άλλους κινδύνους για την υγεία του ατόμου.
  • Στη μακρόχρονη και μόνιμη θεραπευτική αντιμετώπιση όλου και όχι μέρους του οργανισμού του ασθενούς.
  • Στη θεραπευτική προσέγγιση χωρίς πρόκληση εθισμών ή άλλων εξαρτήσεων.
  • Στη βελτίωση της σωματικής όσο και της ψυχικής και διανοητικής κατάστασης του ασθενούς.
  • Στην καταλληλότητα της χρήσης της σε όλες τις ηλικίες: Σε παιδιά, σε ενήλικες και ανθρώπους στην τρίτη ηλικία.
  • Στην εφαρμογή της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Που εφαρμόζεται η Ομοιοπαθητική στην Οδοντιατρική

Ομοιοπαθητικά οδοντιατρικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι εξατομικευμένα. Αυτό σημαίνει ότι ο οδοντίατρος αφού ελέγξει πλήρως όλες τις παραμέτρους της υγείας του ασθενούς (όχι μόνο της στοματικής υγείας), ορίζει την ακριβή φαρμακευτική συνταγή, που απευθύνεται μόνο στο συγκεκριμένο ασθενή και σε κανέναν άλλον. Πρόκειται για φάρμακα μοναδικά για μοναδικούς ανθρώπους – περιπτώσεις.

Ο οδοντίατρος που επιλέγει την ομοιοπαθητική ως μέθοδο θεραπευτική δεν χρησιμοποιεί τοξικά σκευάσματα –αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, αντισηπτικά –αλλά ούτε και ισχυρά παυσίπονα. Σε αντικατάσταση αυτών, χρησιμοποιεί φυσικά ομοιοπαθητικά σκευάσματα, κατάλληλα για κάθε ηλικία και ανάγκη –εγκύους, βρέφη, ανθρώπους με νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια, κ.α..

Επιπλέον, με τη χρήση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, ο οδοντίατρος καταφέρνει να προσεγγίζει τον ασθενή που νιώθει φόβο για τις οδοντιατρικές εργασίες για αυτό και τις αποφεύγει συστηματικά.

Προστασία από την τερηδόνα με Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική

Ένα σημαντικό μέρος της ομοιοπαθητικής, όπως και της κλασικής ιατρικής, είναι η πρόληψη. Η τερηδόνα αποτελεί το πιο κοινό πρόβλημα μεταξύ των ασθενών και απασχολεί τους ανθρώπους ήδη από την παιδική τους ηλικία. Η διαμόρφωσή της σχετίζεται με το PH του σάλιου του κάθε ανθρώπου, με τις τροφές που καταναλώνει, με τις σωστές συνθήκες καθαρισμού και υγιεινής καθώς και με τα επίπεδα του στρες. Η χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων που σκληραίνουν το σμάλτο των δοντιών, από τη βρεφική ηλικία έως και τα 12 χρόνια, βοηθούν τον άνθρωπο να διατηρήσει ανθεκτικό σμάλτο που δεν θα διαβρώνεται από εξωτερικούς παράγοντες, πχ. οξέα του στόματος. Ωστόσο, ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος δείχνει σχολαστικά στο παιδί από τη μικρή ηλικία πώς θα φροντίζει τα δόντια του και εστιάζει την προσοχή του στην υιοθέτησης καθημερινών, σωστών συνηθειών για την υγιεινή του στόματος.

Αντιμετώπιση παθήσεων του στοματικού βλεννογόνου με Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική

Η ομοιοπαθητική έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση παθήσεων του στοματικού βλεννογόνου, όπως άφθες και έρπη.  Η αντιμετώπιση γίνεται με ομοιοπαθητικά σκευάσματα, τα οποία όχι μόνο θεραπεύουν αλλά και προλαμβάνουν την επανεμφάνιση τέτοιων παθήσεων.

Αντιμετώπιση Ουλίτιδας και Περιοδοντικής Νόσου με Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική

Η ουλίτιδα όπως και η «προχωρημένη» της μορφή, η περιοδοντίτιδα είναι φλεγμονώδεις αντιδράσεις των ούλων σε συνεχή αίτια που τα ερεθίζουν, όπως οδοντική πλάκα και πέτρα στην επιφάνεια των δοντιών. Εκτός από τους παράγοντες που δημιουργούν την πλάκα και την πέτρα, όπως διατροφικές και καθημερινές συνήθειες και κακή φροντίδα του στόματος, για τη δημιουργία της ουλίτιδας συντείνουν και άλλοι παράγοντες, όπως κακές τεχνικές εργασίες - κακή εφαρμογή προσθετικών αποκαταστάσεων, ακατάλληλα σφραγίσματα, κ.ά.. Ως αποτέλεσμα της φλεγμονής που δημιουργείται, τα ούλα αιμορραγούν στο βούρτσισμα αλλά ακόμη και αναίτια, όταν η νόσος έχει εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, με έντονα συμπτώματα όπως πόνο κατά τη μάσηση και σταδιακή «αποκόλληση» των δοντιών από τα ούλα που τα στηρίζουν.

Στην κλασική οδοντιατρική ο οδοντίατρος - περιοδοντολόγος αφαιρεί την οδοντική πέτρα από τα δόντια και με ειδικά εργαλεία και τη χρήση υπερήχων αφαιρεί την οδοντική πέτρα, φτάνοντας βαθειά, ακόμη και στις ρίζες των δοντιών. Σε ακόμη μεγαλύτερες βλάβες ακολουθούν χειρουργικές διαδικασίες και ανάπλαση του χαμένου οστού με μοσχεύματα και άλλα υλικά.

Στην ομοιοπαθητική, η αντιμετώπιση της νόσου εστιάζει στην αιτία που την προκαλεί. Η στοματική φλεγμονή, όπως και οποιαδήποτε φλεγμονή του οργανισμού μας, οφείλεται είτε σε τοπική αντίδραση των ούλων σε ένα τοπικό ερέθισμα ή σε ένα ψυχογενές ερέθισμα –στρες -  σε αντίδραση σε συγκεκριμένα φάρμακα ή σε χρόνια διαταραχή εξαιτίας αποδυναμωμένου ομοιοπαθητικού συστήματος. Ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος θα πρέπει να εντοπίσει τα αίτια που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα και να τα αντιμετωπίσει αναλόγως.

Ο ομοιοπαθητικός οδοντίατρος ενισχύει με ομοιοπαθητική σκευάσματα την άμυνα του οργανισμού και αντιμετωπίζει την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα με εξειδικευμένα σκευάσματα που φτιάχνονται για τις ανάγκες του κάθε ασθενούς. Ο συνδυασμός της κλασικής θεραπείας με τη χρήση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων όχι μόνο αποκαθιστά το πρόβλημα αλλά το εκριζώνει, ώστε να μην επανεμφανιστεί.

Υλικά για στεφάνες, ένθετα, επένθετα, κατάλληλα προϊόντα για Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική

Οι ολοκεραμικές στεφάνες αποτελούν για τους ομοιοπαθητικούς οδοντιάτρους την κατάλληλη επιλογή ώστε ο ασθενής να νιώθει και να είναι απολύτως ασφαλής. Οι πορσελάνινες (ολοκεραμικές) στεφάνες είναι βιοσυμβατές, δεν αφήνουν «υπολείμματα» στον οργανισμό και σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν τοξικότητα. Επιπλέον, εξασφαλίζουν υψηλό αισθητικά αποτέλεσμα και εξαιρετική αντοχή. Οι στεφάνες τοποθετούνται σε ένα μεγάλο εύρος περιπτώσεων αποκαθιστώντας σημαντικό μέρος ή το σύνολο του δοντιού που φαίνεται.

Αντιμετώπιση πόνου και αποστήματος με Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική

Στην ομοιοπαθητική οδοντιατρική ο πόνος καθώς και κάθε διαταραχή που εκφράζεται με πόνο αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων καθώς και με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην καθολική ενδυνάμωση του οργανισμού. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα χορηγούνται στον πόνο από υπερευαισθησία, από φλεγμονή, από τραυματισμούς, από οδοντιατρικές επεμβάσεις, έπειτα από εξαγωγές και τοποθέτηση εμφυτευμάτων αλλά και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων που προκαλούν έντονο πόνο, όπως στα διάφορα αποστήματα, οδοντικά και περιοδοντικά.

Κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας ο ασθενής λαμβάνει ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο και στη συνέχεια ο οδοντίατρος κρίνει ανάλογα με την περίπτωση -χρόνια κατάσταση ή οξεία φάση - εάν θα επαναλάβει τη χορήγησή του ή θα το αντικαταστήσει με κάποιο επόμενο. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν αποκλείει τη συγχορήγηση χημικού φαρμάκου, όπου κρίνεται απαραίτητο από τον θεράποντα ιατρό.

Για τον ομοιοπαθητικό οδοντίατρο κάθε ασθενής είναι μοναδικός και το φάρμακο που χορηγεί είναι ολοκληρωτικά εξατομικευμένο ώστε να αντιμετωπίζει τις ξεχωριστές του ανάγκες. Ακριβώς για αυτό και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ασθενή ώστε να μεταφέρει με σαφήνεια το αποτέλεσμα της λήψης του σκευάσματος για να κριθεί η αποτελεσματικότητά του.