
Αφαίρεση Σφραγισμάτων & Αποκατάσταση με Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική
Τα Μεταλλικά Αμαλγάματα και οι Κίνδυνοι για την Υγεία
Τα παλιά σφραγίσματα με αμαλγάματα, τα γνωστά σε όλους μας μεταλλικά σφραγίσματα με το μαύρο χρώμα, εκτός από αντιαισθητικά έχουν αποδεδειχθεί χωρίς αμφιβολία, εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία όχι μόνο του στόματος αλλά και τη συνολική υγεία του ατόμου. Πολυετείς έρευνες έχουν καταδείξει ότι η χρήση των μεταλλικών αμαλγαμάτων που εμπεριέχουν τοξικό υδράργυρο αλλά και άλλα βαρέα μέταλλα – χαλκό, άργυρο, μαγγάνιο –προκαλούν χρόνια δηλητηρίαση (τοξίκωση) οδηγώντας σε πολλά σοβαρά παθολογικά προβλήματα. Η χρήση των μεταλλικών αμαλγαμάτων συνδέεται με πτώση του ανοσοποιητικού, αδυναμία μνήμης, αστάθεια και με πολύ σοβαρές ασθένειες, όπως Alzheimer, Πάρκινσον, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, υπογονιμότητα, κ.ά., ενώ ίχνη υδραργύρου εντοπίζονται, στους βλεννογόνους, σε ιστούς και στα ούρα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έπειτα από σχετικές έρευνες, διαπιστώθηκε ότι τα σφραγίσματα με αμαλγάματα απελευθερώνουν συνεχώς ποσότητα ατμών υδραργύρου. Διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο της Σουηδίας και το Ινστιτούτο Οδοντιατρικών Υλικών Στοκχόλμης - Σκανδιναβίας αλλά και πολλά πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα επιβεβαίωσαν τα πορίσματα των ερευνών αυτών και επιπλέον ανακοίνωσαν τα δικά τους πορίσματα. Ο υδράργυρος από τα σφραγίσματα δοντιών με αμαλγάματα αποθηκεύεται στους ιστούς - εγκέφαλο, γεννητικούς αδένες, νεφρά, ήπαρ - και επηρεάζει ακόμη και το κύημα μέσα στον πλακούντα. Ως αποτέλεσμα των ερευνών αυτών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει στους οδοντιάτρους τη χρήση ειδικών συσκευών συλλογής αποβλήτων υδραργύρου, ενώ στις σκανδιναβικές χώρες έχει απαγορευθεί η χρήση τους στα πλαίσια της πρόληψης της υγείας των πολιτών.
Αφαίρεση Σφραγισμάτων & Αποκατάσταση
Η αφαίρεση των αμαλγαμάτων χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας και προστασίας των ανθρώπων που εμπλέκονται στη διαδικασία (ασθενής, οδοντίατρος, βοηθοί, κ.ά.).
Στο πρωτόκολλο ασφαλούς απομάκρυνσης των αμαλγαμάτων συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Τοποθετείται στο στόμα του ασθενούς, ανάλογα με τη θέση του δοντιού, ελαστικός απομονωτήρας και συσκευή καθαρισμού (clean-up).
- Καλύπτεται το πρόσωπο του ασθενούς και ιδιαίτερα τα μάτια του.
- Τοποθετείται ειδική μάσκα στον ασθενή και μάσκα ολικής κάλυψης της αναπνοής του οδοντιάτρου και των βοηθών του (όλων των εμπλεκομένων στη διαδικασία).
- Τροχίζεται το μέταλλο και το υλικό με ειδικό τρόπο και με ιδιαίτερη προσοχή διαχωρίζεται και τοποθετείται σε κάδο συλλογής αποβλήτων υδραργύρου.
- Εφόσον το δόντι είναι τερηδονισμένο, ο οδοντίατρος προχωρά στην αφαίρεση της τερηδόνας και στον καθαρισμό της περιοχής, ώστε να απομακρυνθούν τα μικρόβια και να γίνει αποστείρωση της περιοχής.
- Τοποθετείται το μόνιμο σφράγισμα.
Για την ακόμη ασφαλέστερη διεξαγωγή της όλης διαδικασίας και στα πλαίσια της αποτοξίνωσης και της φροντίδας της γενικής υγείας του ασθενούς, ο γιατρός προτείνει τη λήψη ειδικών προστατευτικών σκευασμάτων για το γαστρεντερικό σύστημα και συμπληρωμάτων διατροφής. Κατά περίπτωση προτείνονται επίσης, αντιοξειδωτικές τροφές, βότανα και φυτοθεραπευτικά σκευάσματα.